Nu har kommunfullmäktige i Kungsbacka beslutat om investering i Hammargårds reningsverk. Med en budget på knappt 1,7 miljarder kronor är det Kungsbackas största miljöinvestering någonsin.
– Med detta tar vi ett stort steg framåt för att Kungsbacka ska kunna växa hållbart, och för att vi och våra barn och barnbarn ska kunna njuta av ett rent hav även i framtiden, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik.
Reningsverket byggdes 1970 och är i stort behov av uppgradering. Ombyggnaden kommer även innebära en utökad kapacitet för framtiden men också högre grad av rening, något som vår fjord och hav behöver. Förutom att godkänna projektbudgeten gav kommunfullmäktige Nämnden för Teknik i uppdrag att genomföra projektet.
Hållbara val
Hållbarhet och klimatpåverkan var tungt vägande kriterier i upphandling av entreprenör och val av ny reningsprocess.
Miljötillståndet ställer också höga krav för att säkerställa Kungsbackafjordens vattenkvalitet. Som reningsmetod för det uppgraderade Hammargårds reningsverk har man valt AGS, som står för aerobt granulärt slam.
Metoden värderades utifrån många olika kriterier, bland annat energieffektivitet, ekonomi och klimatpåverkan. För att möta kommande energikrav kommer verket vara energineutralt samt klimatpositivt med 120 procent. Det innebär att anläggningen ska bidra till en utsläppsreduktion som motsvarar 120 procent av de utsläpp som anläggningen orsakar. På så sätt kommer nettoutsläppen från anläggningen att vara minus 20 procent.
Innovation och digitalisering
Inom projektet kommer kommunen att utveckla en så kallad digital tvilling, en processmodell som digitalt simulerar det nya verket. Den kan användas för att optimera styrningen så att både kostnader för rening hålls nere och reningsresultatet blir optimalt.
Finansiering
Vatten och avlopp i en kommun betalas inte via skatten utan finansieras via avgifter från VA-abonnenterna. Utbyggnaden kommer att kräva en höjning av VA-taxan framför allt under åren 2026 – 2028.